Valutakalkulator – Live valutakurser


Se live valutakurser fra de største valutabørsene

Valutakalkulator google play

Valutakalkulator – Konverter valuta i 2022

Det finnes over 180 ulike valutakurser. Valutakursen er et situasjonsbilde av den økonomiske situasjonen i det eller de landene der valutaen er i bruk. Kursen kan alltid sees i forhold til en annen valuta og til det brukes en valutakalkulator. Den viser styrkeforholdet mellom de to valutaene.

Valutakalkulator1.no oppdateres flere ganger til dagen, slik at du alltid har oppdaterte kurser på mer enn 170 forskjellige valutaer fra hele verden. Valutakalkulatoren henter løpende sine valutakurser fra verdens ledende valutabørser.

Verdt å vite om valutakurser og valutakalkulator

Slik fastsettes valutakurser
Valutakurser justeres løpende etter flere relativt kompliserte forhold. Om vi forenkler det litt, så finnes det to måter kursene reguleres på: flytende valutakurser og fastkurspolitikk.

De flytende kursene baserer seg utelukkende på markedskrefter: om mange kjøper en valuta, da stiger kursen på den og om mange selger seg ut av en valuta, da faller kursen. Akkurat som mekanismene i aksjehandel på aksjemarkedet. Det er denne typen valutapolitikk som føres i bl.a. Norge, Sverige og USA.

Ved fastkurspolitikk holdes kursen stille på grunn av den politikken regjeringen fører og som nasjonale sentralbanker utfører. I Danmark føres det f.eks. fastkurspolitikk i forhold til euroen. Det betyr at kursen på den danske kronen skal holde seg så nær 7,46 euro som mulig. Bruker man en valutakalkulator skal én euro altså helst koste rundt 7,46 danske kroner. Danmark har derimot avtalt med Den Europeiske Sentralbank (ECB) at kursen kan svinge 2,25 prosent, men det er sjelden at kursen svinger så mye.

Akkurat som med aksjemarkedet, så kan valutamarkedet påvirkes av stemninger, forventninger, handelspolitikk og mye annet. Det kan man forsøke å regulere politisk gjennom den valutapolitikken man fører: devaluering revaluering.

Gjennomføres det en devaluering senkes valutakursen i forhold til andre lands valutaer. Det vil øke landets eksport og minske importen, fordi det blir billigere for utlandet å kjøpe varer og det blir dyrere å importere varer. Konkurranseevnen styrkes også av samme grunn.

Det motsatte skjer ved en revaluering, der valutakursen settes opp i forhold til andre kurser. Fører man fastkurspolitikk overfor en valuta, betyr det at devaluering og revaluering ikke lenger kan brukes som redskaper i valutapolitikken. I dette tilfellet skal det skje gjennom ECB, som tradisjonelt helst vil unngå å regulere for mye og dermed risikere økonomisk uro i hele Eurosonen.

Valutamarkedet og dermed også verdensøkonomien påvirkes mest av de største valutaene: den amerikanske dollaren (USD), euroen (EUR) og den kinesiske yuan (CNY).

Valutakurser og deres betydning
Valutakurser og valutapolitikk kan virke abstrakt, men faktisk er det veldig konkret. Det er selvsagt spesielt aktuelt når du reiser eller skal kjøpe eller selge noe til utlandet – og her er det bra å ha Valutkalkulator1.no med seg. Kursen kan ikke fortelle deg hvor mye du kan kjøpe i et annet land, men den kan fortelle hvor mye din valuta (norske kroner, siden du bor i Norge) er verdt i et annet land – og det er viktig kunnskap.

Her er et eksempel:
Sommeren 2018 innførte USA en rekke tollsatser på varer fra Tyrkia. Den forventede nedgangen i eksport fra Tyrkia fikk tilliten til den tyrkiske økonomien til å falle og sendte kursen for den tyrkiske valutaen, lira (TRY), ut i nærmest fritt fall. Fint for de norske turistene i Tyrkia, som dermed på grunn av den fallende kursen fikk langt større kjøpekraft. Ikke like bra for vanlige tyrkere og norske bedrifter som eksporterer til Tyrkia.

23. juni 2016 bestemte Storbritannia, etter en folkeavstemming, seg for å forlate EU. Dagen før kunne nyhetsbyrået Reuters fortelle at britene kjøpte euro og amerikanske dollar i stor stil. Dette gjorde de for å gardere seg mot det forventede kursfallet for det britiske pundet om avstemningen endte med et nei. Avstemningsresultatet fikk riktignok valutakursen på britiske pund til å falle en del.

Få billige valutakurser på reisen
Veldig mange nordmenn har blitt vant til å veksle valuta hjemmefra, selv om det sjelden lønner seg. Banker og vekslingsbyråer har det enten med å ta et gebyr eller gi en dårligere kurs enn markedskursen, som du kan finne ved å bruke en valutakalkulator. I tillegg til det kan du ikke være sikker på at du veksler akkurat det beløpet du faktisk trenger på reisen. Skal du selge valuta på grunn av at du har kjøpt for mye, da får du ofte en betydelig dårligere kurs. Det kan derfor koste mye penger å veksle et stort beløp.

Som regel kan det lønne seg å vente til du kommer frem til destinasjonen, slik at du kan veksle der.

En annen mulighet er bruke kortet til å betale med i butikker osv. akkurat som hjemme i Norge. Bankene kan derimot legge til et relativt høyt gebyr på bruk av kort i utlandet, så sjekk det før avreisen. Vær ekstra oppmerksom om du bruker minibanker. Her kan valutakursen svinge en hel del.

Du kan bli spurt om du vil betale med norske kroner eller den lokale valutaen. Noen ganger krever det et enormt regnestykke for å regne ut hva som lønner seg mest.

Ofte stilte spørsmål om valutakalkulator

Andre relevante sider:

vpnXpert.com

Mobilabonnement.no

Bredbåndpriser.no